Balık Tüketmenin Sağlığınıza Faydaları Nelerdir?
Eylül 26, 2017

Alabalığın Özellikleri

Alabalık, suyun derinliklerinde parlayan bir görünüme sahiptir. Çoğu ülkede alabalık yetiştiriciliği de yapılır. Bunun için özel tesisler kurulur. Türkiye’de de pek çok şehirde alabalık tesisleri vardır. Canlı renkleriyle ve hoş görünümleriyle öne çıkan bu balıklar, kahverengi, yeşil ve mavi tonlarında olabilir. Alabalıkların hemen hepsinde karışık renkler vardır. Bütün alabalıklarda boydan pembemsi bir bant ve inci beyazına dönen bir alt kısım bulunur. Ayrıca, sırtlarında, yüzgeçlerinde ve kuyrukta küçük siyah benekler yer alır. Alabalıkların yüzgecinde diken bulunmaz.



Alabalığın ortalama vücut uzunluğu 15-20 cm, ağırlığı 1.5-2 kg olur. Gölde yaşayan alabalıklar 9 kg ağırlığına kadar çıkabilir. Genelde salyangoz, su böceği ve küçük balıklarla beslenirler. Aslında yakalayabildikleri her şeyi yerler. Batı mutfağında popüler olan alabalık, lezzetiyle ünlü balık türleri arasındadır. Serin ve temiz sularda yaşayan alabalıkların, ortalama 11 yıl yaşam süresi vardır.

Alabalık Nasıl Temizlenir?

Alabalığın ayıklanması oldukça basit bir işlem. Bunun için öncelikle balığın pullarını ve sırtında bulunan sert yüzeyi bıçak yardımıyla kazıyalım. Alabalığın karnına çizik attıktan sonra, iç organlarını dışarı alalım. Son adımda balığımızın her tarafını bol suyla yıkayalım. CarrefourSA balık reyonlarından alacağınız balıklar temizletebilir, dilediğiniz gibi kestirebilirsiniz.

Fırında Alabalık Nasıl Pişirilir?

Az yağlı bir balık türü olan alabalığı, tavada kızartma, buğulama, haşlama, fırınlama ve ızgara yöntemleriyle pişirilebilir.